Tehnologii

Poate nu toata lumea stie ca … INOXUL NU ESTE INOXIDABIL

Manual pentru o buna Decapare

      Sau, cum sa facem ca Inoxul sa devina INOXIDABIL            

     Aceste cateva randuri, nu au pretentia de a va invata ceva ce cu siguranta deja stiti, ci doreste a fi u ghid pentru rezolvarea problemelor ce apar zi de zi in fata celora care lucreaza cu otel inoxidabil. Lucram de multi ani in acest domeniu, si am reusit sa rezolvam majoritatea problemelor legate de calitatea suprafetelor otelurilor inoxidabile, asa ca dorim sa va punem la dispozitie experienta noastra si a clientilor nostri intr-un mod foarte condensat.                                     

     Otel inoxidabil: de ce e necesar tratarea suprafetei ?               

Numele sau sa nascut atunci cand oamenii care lucrau cu acest metal nu cunosteau toate caracteristicil sale, intradevar OTELUL INOXIDABIL este OXIDABIL si cazurile care cauzeaza coroziune (oxidare) si astfel o contaminare superficiala sunt multiple:    

         -    Modificari termice         
         -    Contaminarea cu praf feritic
         -    Utilizarea acelorasi unelte si utilaje la otel carbon si la otel inoxidabil        
         -    Prelucrare mecanica sau sudura         
         -    Resturi de grasimi, pete de ulei si murdarie        
         -    Medii agresive, cum ar fi mediul marin (in cazul în care exista o prezenta mare de cloruri)        
         -    In cazul in care materialul utilizat pentru tratament sunt vechi, contaminate sau poluate, mai ales particolele de sablare        
         -    Si alte cauze....

 

   Tratamente       


     Pentru a garanta ca otelul inoxidabil sa devina inoxidabil, este ESENTIAL un PROGRAM DE LUCRU ca:     


     1a – DEGRESARE: consta in eliminarea uleiului, unsorii si urmelor de praf. Degresarea trebuie facuta inainte de alt tratament chimic, deoarece prezenta acestui tip de poluare poate inhiba efectul de decapare sau provoca pete pe suprafata. Pentru a efectua acest tratament se pot utiliza trei metode:         
       - Prin imersie (baie)        
       - Prin pensulare         
       - Prin pulverizare  


    1b – DEZOXIDARE : consta in indepartarea urmelor de fier (rugina), cauzate de utilizarea acelorasi unelte sau scule pentru fier si inox, sau ca urmare a contaminarii cu praf feritic, acest tratament este o alternativa la degresare atunci cand suprafata este foarte afectata. Acest tratament se poate executa prin trei moduri:        
      - Prin imersie (baie)     

      - Prin pensulare      

      - Prin pulverizare


    2- DECAPAREA : este tratamentul de baza pentru eliminarea oxidarilor si petelor. Este un tratament cu acid si este capabil de a elimina, la temperatura camerei, toate oxidarile, solzi si alte pete datorate tratamente termice (cum ar fi sudura). Decaparea este nu numai o actiune estetica de a elimina colorarile ca urmare a sudurii, dar in timp scurt (2-3 ore) reface stratul pasiv, strat care este punctul critic pentru atacul corosiv. Acest proces are nevoie de o suprafata degresata, deoarece in cazul in care exista ulei sau unsori produsul decapant functioneaza numai ca degresant si nu ca decapant. Din acest motiv degresarea este foarte importanta. Acest tratament se poate executa prin trei metode:         
      - Prin imersie (baie)         
      - Prin pensulare
      - Prin pulverizare


    3. PASIVIZAREA: este un procedeu de regenerare a caracteristicilor originale ale otelului inoxidabil de a rezista in fata coroziunii, este necesara dupa orice interventie mecanica, dar este util si dupa decapare deoarece grabeste refacerea stratului pasiv de oxid de crom, strat ce protejeaza inoxul in fata coroziunii.  Un strat pasiv este garantia ca otelul inoxidabil nu va oxida. Acest tratament se  poate executa prin trei metode:        
    - Prin imersie (baie)        
    - Prin pensulare     

    - Prin pulverizare


ATENTIE: dupa fiecare tratament chimic, este foarte important spalarea suprafetelor cu un jet de apa sub  presiune pentru eliminarea completa a substantelor chimice. Pe scurt, acestea sunt tratamentele de care are nevoie otelul inxidabil. Lucrarile mecanice care sunt facute pe suprafata inoxului (ca satinare, sablare, lustruire, etc…) NU POT INLOCUI TRATAMENTELE CHIMICE: ACESTEA POT FI DOAR CA SI COMPLEMENTARE, doar tratamentele chimice asigura o calitate a suprafetelor pentru a rezista in fata coroziunii.
Un  procedeu mecanic, daca nu este urmat de un tratament chimic, probabil, genereaza probleme de coroziune.                                            Numai in acest fel puteti avea garantia ca produsele dumneavoastra din inox vor fi de inalta calitate si vor multumi clientii dumneavoastra.